رادیاتور یکی از اجزای حیاتی هر خودرویی است که نفس موتور به آن وابسته است. این یعنی هر رانندهای لازم است درباره این جزء مهم و تعویض آب رادیاتور بداند. در این مطلب، سرماگران قرار است علاوه بر مراحل تعویض آب رادیاتور پژو 405، درباره روش هواگیری رادیاتور و بهینهسازی استفاده از رادیاتور پژو 405 هم برای شما بگوید.
مراحل تعویض مایع خنککنندۀ پژو 405
ضد یخ/ ضد جوش/ ضد زنگ با توجه به آبوهوای منطقۀ محل سکونت باید سالی یک یا دو بار تعویض شود. مراحل این کار ساده و به این صورت است: مایع قبلی را کاملاً خالی کنید، مایع جدید بریزید و هواگیری کنید.
- فرصت دهید تا موتور کاملاً سرد شود. درب رادیاتور را باز کنید.
- در پایین رادیاتور سمت راست یک شیر T شکل (شیر تخلیۀ رادیاتور) یا درپوش وجود دارد. شیرهای تخلیه و هواگیری را باز کنید و اجازه دهید تا مایع قبلی خارج شود؛ مقداری آب از بالا در رادیاتور بریزید تا مایع قبلی کاملاً خالی شود.
- پیچها را ببندید و یک نوبت رادیاتور را پر کنید. در این مرحله لازم به بستن درب رادیاتور و پیچهای هواگیری نیست.
- خودرو را یک دقیقه روشن کنید و چند گاز دهید تا فشار پمپ آب (واتر پمپ)، آب باقیمانده در مجاری خنککنندۀ موتور را با آب جدید جایگزین کند.
- دوباره پیچهای تخلیۀ رادیاتور را باز کنید و اجازه دهید رادیاتور کاملاً تخلیه شود.
- پیچ تخلیۀ رادیاتور را ببندید. آب مخصوص رادیاتور (ضد یخ/ ضدجوش/ ضد زنگ) را آنقدر بریزید تا از پیچهای هواگیری آب بدون حباب خارج شود.
یادتان باشد اگر لازم شد مایع خنککننده به هر دلیلی تعویض یا تکمیل شود، باید هواگیری را انجام دهید. وجود هوا در مخزن رادیاتور و اتصالات سیستم خنککنندۀ موتور سبب خواهد شد که خنککاری به خوبی انجام نگیرد و خسارات مالی سنگین مانند سوختن موتور را به وجود آورد. در ضمن ضد یخ کهنه بسیار سمی است؛ اطمینان حاصل کنید که جایی برای دور ریختن آن دارید.
روش هواگیری رادیاتور پژو 405
هواگیری رادیاتور پژو 405 به دو روش مختلف انجام میشود:
- هواگیری در سیستم خنککننده بدون منبع کمکی انبساط:
- باید آنقدر آب در رایاتور ریخته شود تا تمام حبابهای آب خارج شود.
- توجه: در این حالت باید برای هواگیری صحیح، موتور خودرو روشن شود.
- هواگیری در سیستم خنککننده با منبع کمکی انبساط (مدار بسته):
- در این روش ابتدا منبع کمکی باید توسط آب رادیاتور پر شود. بعد از محل خود خارج شود و در ارتفاع بالاتری نسبت به رادیاتور قرار بگیرد. سپس شیر آب تخلیۀ رادیاتور که معمولاً در قسمت پایین رادیاتور قرار دارد باید باز شود تا هوای درون رادیاتور کاملاً تخلیه شود.
در ادامه نحوۀ هواگیری را مرحلهبهمرحله آوردهایم.
نحوه هواگیری رادیاتور پژو 405
عمل هواگیری برای تخلیه و تعویض آب رادیاتور و یا تعویض و تعمیر شلنگها و اجزای خنککننده صورت میگیرد. البته در مواردی به علت نامرغوب بودن یا خرابی درب رادیاتور (جدا از سوراخشدن سیستم خنککننده و اجزای مربوط به آن) افت آب رخ میدهد و بر همین اساس نیاز به هواگیری احساس میشود.
توجه: عمل هواگیری باید هنگامی که ماشین کاملاً سرد است، انجام شود؛ در غیر این صورت آسیب به فرد و موتور (مخصوصاً سر سیلندر) اجتناب ناپذیر خواهد بود.
لوازم کار:
- یک بطری خالی نوشابۀ خانواده پیدا کنید، ته آن را ببرید و با نوارچسب برق چهار دور به دور سر آن بپیچید.
- آچار آلن یا انبردست
- با توجه به نیاز یک یا سه بطری آب رادیاتور
- یک تکه پارچه
مراحل کار:
- شیر بخاری داخل اتاق خودرو را روی حالت قرمز (روشن) تنظیم کنید.
- درب رادیاتور را بردارید و بطری نوشابه را وارونه داخل قسمت در رادیاتور فرو کنید تا محکم و بدون نفوذ قرار گیرد و آن را پر از آب رادیاتور کنید.
- سرکپ پلاستیکی مخصوص هواگیری که روی قاب لاکی محفظۀ ترموستات قرار دارد را با دست جهت عکس عقربۀ ساعت بچرخانید و آن را جدا کنید. اجازه دهید به مدت حداقل یک دقیقه آب و هوای محبوس در سیستم از آن خارج شود. سپس به آرامی جهت عقربۀ ساعت آن را ببندید.
- سرکپ فلزی (برنجی) که روی لولۀ باریک فلزی (برنجی) متصل به سرسیلندر و بالای قاب لاکی محفظۀ ترموستات قرار دارد را توسط آچار آلن یا انبردست جهت عکس عقربۀ ساعت باز کنید تا به مدت حداقل یک دقیقه آب و هوای محبوس در سیستم از آن خارج شود. سپس به آرامی آن را جهت عقربۀ ساعت با دست ببندید.
- سطح آب بطری نوشابه را مجدداً با ریختن آب کامل کنید.
- عمل شمارۀ 3 و 4 را به همان ترتیب یک بار دیگر و به مدت 1 دقیقه برای هر مورد تکرار کنید و سر کپ و پیچ را محکم ببندید.
توجه: در تمام مراحل سطح آب در بطری نوشابه باید بالاتر از 4/3 آن باشد.
- بطری نوشابه را درآورده و آب اضافۀ موجود در رادیاتور را با فروبردن پارچه در سر رادیاتور به مقدار کمتر از یک وجب کم کنید.
- درب رادیاتور را به دقت ببندید.
چند نکته کابردی برای حفاظت از رادیاتور پژو 405
- بهترین سیال در رادیاتور ترکیبی از اتیلن گلیکول (ضد یخ/ ضد جوش/ ضد زنگ) است که دمای جوش بالاتری نسبت به آب دارد.
توجه: اگر آب رادیاتور بر اثر تبخیر کاهش داشته است، تنها به آن آب اضافه شود. از تعویض آب رادیاتور در دورههای کوتاهمدت بپرهیزید. بهتر است از آبی استفاده شود که قبلاً جوشیده باشد.
- در سیستم مدار باز همواره سطح سیال را چک کنید و برای گردش سیال در رادیاتور هیچگاه رادیاتور را لبریز از سیال نکنید و سطح مایع خنککننده باید از لبههای لولهها حدود 12-10 میلیمتر پایینتر باشد.
- در سیستم مدار بسته سطح سیال را تا علامت ماکزیمم (بیشترین علامت) منبع انبساط پر کنید. برای جلوگیری از هر گونه خطر احتمالی مراحل کنترل سطح سیال در حالت موتور سرد انجام شود.
- اگر قصد پاکسازی رادیاتور از حشرات و کثیفیهای احتمالی را دارید، آب را با فشار پایین از پشت رادیاتور به سطح پرهها بپاشید.
- هرگونه وجود چربی، ماسیدگی روغن و ترکیب آنها با یکدیگر در رادیاتور نشان از ورود روغن از موتور به درون سیال رادیاتور است که باید پس از مراجعه و رفع مشکل در تعمیرگاههای مجاز نسبت به گرفتگیهای احتمالی اقدام کنید.
- اگر خودروی پژو 405 شما جوش آورده باشد، از باز کردن درب رادیاتور و یا منبع انبساط جداً خودداری کنید، زیرا احتمال آسیبهای جدی همراه سوختگی برای شما وجود دارد. در حالت موتور روشن، آب به سطح پرههای رادیاتور بپاشید و در صورت امکان بخاری ماشین نیز روشن شود تا سرعت خنککاری موتور افزایش یابد.
حرف آخر
با وجود رعایت همه موارد فوق، اگر رادیاتور پژو 405 شما دچار مشکل شده و نیاز به تعویض این قطعه دارید، میتوانید این قطعه را با قیمت مناسب و کیفیت اورجینال از سرماگران سفارش دهید.