هر رانندهای در طول دوران رانندگی، نیاز به تعویض آب رادیاتور را حس خواهد کرد. اگر خودرو ال 90 دارید و قصد دارید آب رادیاتور آن را عوض کنید، سرماگران در این مطلب هر چه که شما برای این کار لازم دارید را در اختیارتان قرار داده است.
مایع خنککننده یا آب رادیاتور مایعی است تشکیلشده از آب مخصوص و ضد یخ که وظیفۀ خنکسازی موتور خودرو را بر عهده دارد. ضد یخ مایعی بر پایۀ الکل از جنس اتیلن گلیکول در رنگهای آبی، قرمز، سبز یا نارنجی است که برای جلوگیری از یخزدگی و افزایش نقطۀ جوش آب استفاده میشود. وظایف ضد یخ مواردی از این قبیل است:
بر همین اساس دلیل تعویض ضد یخ این است که اگر بهصورت منظم تعویض نشود، خاصیت ضد خورندگی و مقاومت در برابر سرما و گرما را از دست میدهد؛ اثر منفی بر سیستم خنککننده میگذارد و سبب کاهش عمر موتور خودرو میشود.
ضد یخها، ضد جوشها یا ضد زنگها با توجه به آبوهوای منطقه باید سالی یک یا دو بار تعویض شوند. برای این کار باید مایع قبلی کاملاً خالی شود، مایع جدید ریخته و کار هواگیری انجام شود. ضد یخها از نظر کیف 2 دسته هستند:
تشخیص نوع ضد یخ بهسادگی ممکن نیست؛ بنابراین توصیه میشود که تعویض آن سالانه و توسط متخصصان و تعمیرکاران زبده انجام شود.
فرصت دهید موتور کاملاً سرد شود. درب رادیاتور را باز کنید. در پایین رادیاتور سمت راست یک شیر T شکل (شیر تخلیۀ رادیاتور) یا درپوش وجود دارد. شیرهای تخلیه و هواگیری را باز کنید و اجازه دهید تا مایع قبلی خارج شود؛ مقداری آب از بالا در رادیاتور بریزید تا مایع قبلی کاملاً خالی شود. پیچها را ببندید و یک نوبت رادیاتور را پر کنید (الزامی برای بستن درب رادیاتور و پیچهای هواگیری وجود ندارد). خودرو را یک دقیقه روشن کنید و چند گاز دهید تا فشار پمپ آب، آب باقیمانده در مجاری خنککنندۀ موتور را با آب جدید جایگزین کند. دوباره پیچهای تخلیۀ رادیاتور را باز کنید و اجازه دهید رادیاتور کاملاً تخلیه شود. پیچ تخلیۀ رادیاتور را ببندید. آب مخصوص رادیاتور (ضد یخ/ ضدجوش/ ضد زنگ) را آنقدر بریزید تا از پیچهای هواگیری آب بدون حباب خارج شود.
توجه: اگر لازم باشد مایع خنککننده به هر دلیلی تعویض یا تکمیل شود، باید هواگیری انجام شود. وجود هوا در مخزن رادیاتور و اتصالات خنککنندۀ موتور باعث خواهد شد که خنککاری به خوبی انجام نگیرد و باعث سوختن موتور شود. در ضمن یادتان باشد ضد یخ سمی است و نباید با بدن تماس پیدا کند.
هواگیری رادیاتور خودروی تندر 90 به دو روش مختلف انجام میشود:
باید آنقدر آب در رایاتور ریخته شود تا تمام حبابهای آب خارج شود. لازم است برای هواگیری صحیح، موتور خودرو روشن باشد.
توجه: در سیستم مدار باز همیشه باید سطح مایع خنککننده از لبههای لولهها حدود 12-10 میلیمتر باشد، سطح سیال چک شود و برای گردش سیال در رادیاتور هیچوقت رادیاتور لبریز از سیال نباشد.
در این روش ابتدا منبع کمکی باید توسط آب رادیاتور پر شود. بعد از محل خود خارج شود و در ارتفاع بالاتری نسبت به رادیاتور قرار بگیرد. سپس شیر آب تخلیۀ رادیاتور که معمولاً در قسمت پایین رادیاتور قرار دارد باید باز شود تا هوای درون رادیاتور کاملاً تخلیه شود.
توجه: در سیستم مداربسته سطح سیال تا علامت ماکزیمم(MAX) منبع انبساط پر شود. برای جلوگیری از هرگونه خطر احتمالی مراحل کنترل سطح سیال در حالت موتور سرد انجام شود.
عمل هواگیری برای تخلیه و تعویض آب رادیاتور و یا تعویض و تعمیر شیلنگها و اجزای خنککننده صورت میگیرد. البته در مواردی به علت نامرغوب بودن یا خرابی درب رادیاتور (جدا از سوراخشدن سیستم خنککننده و اجزای مربوط به آن) افت آب مشهود و نیاز به هواگیری احساس میشود.
توجه: عمل هواگیری هنگامی که ماشین کاملاً سرد است باید انجام شود وگرنه آسیب به فرد و موتور (مخصوصاً سر سیلندر) اجتناب ناپذیر است.
لوازم کار:
مراحل کار:
توجه: در تمام مراحل سطح آب در بطری نوشابه باید بالاتر از 4/3 آن باشد.
چند نکته زیر میتواند همیشه به شما در تشخیص مایعخنککننده با کیفیت کمک کند:
در نهایت اینکه سرماگران بهعنوان یکی از پیشگامان عرضه انواع رادیاتورهای آب خودرو، منتظر شماست تا هر سوالی که درباره تعویض آب رادیاتور ال 90 دارید را پاسخ دهد.
اگربه دلیل نگهداری نادرست یا فرسودگی رادیاتور خودرو شما مانند رادیاتور آب پراید یا رادیاتور آب سمند دچار مشکل شده، این قطعه را میتوانید به آسانی از سرماگران تهیه کنید.
ادامه مطلبهدف طرح آزادسازی قیمت خودرو، طرح آزادسازی قیمت خودرو همه خودروها را شامل میشود؟ آیا طرح آزادسازی قیمت خودرو باعث گرانتر شدن خودروها میشود؟ و پاسخ به تمام سوالات متداول
ادامه مطلبهر چند وقت یک بار باید آب رادیاتور ماشین را عوض کنیم؟ نحوه تعویض آب رادیاتور ماشین چیست؟ چرا باید آب رادیاتور را عوض کرد؟
ادامه مطلب